• HOME
More
  More

   Bastogne

   OVER BASTOGNE

   Bastogne ligt in de Belgische Ardennen, in het oosten van de provincie Luxemburg, op 12 km van de Luxemburgse grens, op een hoogte van 515 m op de kamlijn die de stroomgebieden van de Rijn en de Maas scheidt. Het is de 9e gemeente van België qua oppervlakte en de derde van de provincie (na Libramont-Chevigny en Léglise). Qua bevolking is het de 4e gemeente van de provincie na Aarlen, Marche-en-Famenne en Aubange.

   Bastenaken is vooral bekend geworden door de Slag om Bastenaken, tijdens het Ardennenoffensief in december 1944. Nadat de geallieerde legers het grootste deel van België hadden bevrijd, ondernamen delen van de Duitse Wehrmacht (en vooral SS) een tegenoffensief in de richting van de Maas. Bastenaken, verdedigd door de Amerikaanse 101 Airborne Division onder leiding van generaal Anthony McAuliffe, werd van 21 tot de doorbraak van Patton op 26 december omsingeld door het Duitse leger. De Amerikanen hielden stand. Toen een Duitse onderhandelaar hem kwam vragen zich over te geven, antwoordde McAuliffe volgens de overlevering “Nuts!” wat in het Amerikaans Engels zoveel betekent als “onzin!”

   Bastogne telt 16.000 inwoners en de meeste toeristen bezoeken dit stadje omwille van de oorlogsgeschiedenis

   Website van Bastogne : klik hier

   HOE ER GERAKEN

   Start en finish zijn aan/in het centre Sportif Porte de Trêves, adres Rue Gustave-Delperdange te Bastogne.
   Bastogne is niet bereikbaar via de trein. Bastogne ligt aan de E25 van Luik naar Aarlen en ligt pal aan de Luxemburgse grens.

   PARKEREN

   Parkeren doe je NIET op de ruime parkings voor het gebouw maar WEL of op de Rue Gustave-Delperdange of aan de Ruime parkeer gelegenheden aan de rue de Clervaux richting memorial de Mardasson (op 800m) of aan de overkant van het straat op de parking van het school ( op 100m )

   SUPPORTERS

   Bastogne Wiltz Bastogne is DE perfecte wedstrijd om jouw favoriete lopers te volgen

   ONLINE
   Onderweg kan je de doortochten van de lopers live volgen ( elke keer ze een checkpoint passeren , er zijn maar 6 checkpoints )

   TER PLAATSE
   Ben je zelf ter plaatse in Bastogne en heb je een wagen ter beschikking dan kan je heel makkelijk en snel de verschillende bevoorradingsplaatsen bereiken. Enkel de eerste post na 16km is wat verder en daar kan je moeilijk parkeren.

   De exacte locaties en parkeer instructies kan je hier bekijken ( deze pagina wordt helemaal ge update 2 weken voor het event )

   TO DO IN BASTOGNE

   OORLOGSMUSEUM
   Het Oorlogsmuseum van Bastogne is de belangrijkste herdenkingsplaats gewijd aan de Tweede Wereldoorlog in België. Het is de plek bij uitstek om alles te weten te komen over de historische gebeurtenissen en in het bijzonder over de Slag om de Ardennen.

   MEMORIAL VAN MARDASSON
   Dit monument is een belangrijke herdenkingsplaats voor de Amerikaanse strijders die vochten tijdens de Slag om de Ardennen in de Tweede Wereldoorlog. Vanop het Memorial van Mardasson heeft u trouwens een geweldig uitzicht over de streek.

   DUITSE MILITAIRE BEGRAAFPLAATS (RECOGNE)
   Deze indrukwekkende militaire begraafplaats ligt in Recogne en biedt plaats aan zo’n 7.000 graven van soldaten die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De herdenkingsplaats maakt deel uit van het openbare erfgoed van Wallonië en is een bezoek meer dan waard.

   KAZERNE VAN BASTOGNE
   Als u nog meer wilt leren over de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog, mag dit museum en het centrum voor restauratie van militaire voertuigen niet ontbreken. Het is in feite een voormalig Duits en later Amerikaans hoofdkwartier.

   SHOPPING CENTRUM KNAUF
   Dit grote indoor shopping center KNAUF te Pommerloch is de place to be. Dit shopping centrum dat open is op zondag van 10.00 tem 19.00 ligt op 300m van de 3de bevoorradingspost. Ook de winkels in het centrum van Bastogne zijn open op zondag !

   VERBLIJVEN IN BASTOGNE

   Bastogne heeft enkele leuke, kleine hotels zoals Hotel Leo, Merceny en Hotel en Ville.

   Ook in Wiltz kan je vertoeven in hotel au Tanneries of kan je een chalet huren op camping Kaul ( ons parcours passeert daar ). Vlak bij de 3de bevoorrading in Pommerloch zijn er ook enkel hotels.

   OP 15 minuutjes rijden van Bastogne kunnen we ook Hotel Vayamundo, bekend van de Houffa Trail en de Chouffe Trail in Houffalize aanbevelen