NOG SLECHTS 50 LAST MINUTE TICKETS VOOR de TRAIL GODEFROY BOUILLON van 15 JUNI | BEMACHTIG TICKET

NOG 50 LAST MINUTE TICKETS VOOR DE TRAIL GODEFROY BOUILLON 15 JUNI | BEMACHTIG TICKET

Celstraffen organisatoren dodelijke ultra trail in China

Organisatoren van een ultramarathon waarbij 21 doden vielen zijn in China veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Vijf medewerkers van betrokken bedrijven kregen straffen opgelegd die oplopen tot 5,5 jaar, bericht de krant South China Morning Post.

Het sportevenement in de provincie Gansu liep in 2021 uit op een drama door extreem weer. De ruim 170 deelnemers legden in bergachtig gebied een afstand af van 100 kilometer. Ze kregen onderweg plots te maken met harde wind, hagelbuien en een flinke daling van de temperatuur, waar ze niet op waren gekleed.

Veel hardlopers overleefden het noodweer niet en anderen moesten gered worden. Het was volgens de krant de grootste ramp in de geschiedenis van de Chinese buitensport. Die leidde tot discussie over de vraag waarom de organisatoren het evenement hadden laten doorgaan, ondanks het naderende noodweer.

Onderzoekers verweten de organisatoren later nalatigheid bij de voorbereidingen. Er zouden geen medische hulpposten zijn neergezet op de zwaarste delen van het parcours en het ontbrak aan noodplannen. Ook zou niet voldoende zijn gedaan met waarschuwingen voor extreem weer.

Naast de vijf medewerkers van bedrijven zijn door een afzonderlijke rechtbank in Lanzhou ook nog twee betrokken overheidsfunctionarissen veroordeeld voor hun rol. Zij kregen volgens de krant straffen opgelegd van 4 jaar en 10 maanden en 3,5 jaar.

meer artikels...