NOG SLECHTS ENKELE TICKETS VOOR TRAIL DODEFROY BOUILLON VAN 15 JUNI | BEMACHTIG TICKET

LAST MINUTE TICKETS BESCHIKBAAR VOOR MARATHON ZONIËNWOUD | BEMACHTIG TICKET

Doping in Trail – Winnaar Sierre-Zinal schorsing bevestigd

Zijn overwinning in de legendarische 31km, 2200m+ Sierre-Zinal race door de Val d’Anniviers op 13 augustus veroorzaakte een sensatie. Deze week vernamen we dat de nu (ex-)winnaar van de race, de Keniaan Mark Kangogo, inderdaad positief was bevonden voor twee dopingstoffen en dat hij niet in beroep gaat tegen deze beslissing…

Uiteraard is het Andreu Blanes die de eerste plaats van deze 49e editie inneemt en daarmee zijn Spaanse landgenoot Kilian Jornet opvolgt, 9 keer winnaar van het evenement en snelheidsrecordhouder op het parcours.
Blanes zei op zijn Instagram:

Ik zal niet gelukkiger zijn als de schorsing van Kangogo bevestigd wordt, ik zal gewoon blij zijn om een valsspeler minder te hebben in onze sport

Terwijl trail running steeds populairder wordt en steeds meer bekendheid krijgt door supersterren als Jornet, D’Haene, Walmsley en Dauwalter, nemen de dopinggevallen toe. Doping treft veel atleten, zowel topsporters als amateurs. We herinneren ons Gonzalo Calisto, 5e in de UTMB van 2015, die positief testte op EPO en wiens extreem snelle vooruitgang veel waarnemers verbaasde.

Om dit verschijnsel te beteugelen hebben de dopingcontrole-instanties het aantal tests verhoogd, met name de NAD in België en de AFLD in Frankrijk. Is dit genoeg? Nicolas Martin, die al meer dan tien jaar medailles en podiumplaatsen wint in trail running en skyrunning, denkt van niet. Toen hij 4 jaar geleden door het tijdschrift Alpine Mag werd geïnterviewd, beweerde hij dat doping bij trail running wel degelijk bestaat, dat detectie slechts miniem is en dat het voldoende is om over voldoende middelen en connecties in de medische wereld te beschikken om bij trail running vals te spelen.

Toekomst

We zijn nog ver verwijderd van de dopingzaken die de professionele wielerwereld eind jaren ’90 op zijn grondvesten deden schudden, maar het spreekt vanzelf dat hoe meer trailrunning in de schijnwerpers staat, hoe meer bedriegers zoals Kangogo en Calisto waarschijnlijk zullen opduiken en het imago van een van de weinige pure sport zullen bezoedelen

meer artikels...